Teksten van Prinses Marie-Josélaan

Prinses Marie-Josélaan (WVL50) ()

Straat die vanaf de Peter Benoitlaan, over de Zeelaan tot aan het kruispunt met de Bloemenlaan en de Zegelaan leidt. Voor 1939 heette de weg "Marc Samdamlaan" naar een Gentse nijveraar die meerdere villa's in de straat bezat.

Ten zuiden van de paro­chie­kerk en school (zie Hendrik Consciencelaan en Peter Benoitlaan), aaneengesloten bebouwing met voortuintjes, uit de jaren 1920 en later. Voorts villa's waarvan de oud­ste op­klim­men tot 1912, ech­ter voornamelijk uit jaren 1920; accen­tuerende hoektorentjes bij de Zeelaan (zie nummers 21, 23-25).

In 1981 wordt de ver­val­len villa "Mon Castel" uit de jaren 1920, gelegen tegenover de Kasteellaan en ei­gendom van de fami­lie Sam­dam aangekocht door de gemeente en gesloopt; de gronden worden omgevormd tot het huidige Park Rama­kers dat in 2009 wordt heringericht.

Nummer 9, de pastorie van de parochiekerk Sint-Theresia, daterend uit de jaren 1920 is recent gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Prinses Marie-Josélaan (WVL8) ()

Van Peter Benoit- naar Zeelaan. Voor 1939, Marc Samdamlaan naar Gentse nijveraar, eigenaar van meerdere villa's in de laan.

Ten zuiden van parochiekerk en school, aaneengesloten bebouwing uit jaren 1920 en later; voortuintjes. Voorts villa's waarvan oudste opklimmen tot 1912, echter voornamelijk uit jaren 1920; accentuerende hoektorentjes bij Zeelaan (zie nummers 21, 23-25). 1981: aankoop door de gemeente van de vervallen villa "Mon Castel" uit jaren 1920 met grote tuin, eigendom van de familie Samdam, gelegen recht tegenover Kasteellaan; sloping waarna gronden ingenomen door huidig Park Ramakers.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie