Geografisch thema

Sluizenstraat

ID
6667
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6667

Beschrijving

Van Dorpsstraat naar de wijk Blauwe Sluis aan het kruispunt Sluizenstraat/ Brugse-/ Plassendalesteenweg/ Noordede. Volgt het tracé van de Zijdelingdijk, ook de Dijk van de Watering van Blankenberge genaamd, tot aan de plaats waar de Noordede laatst genoemde doorboort. Hier bevindt zich sinds 1626 de afwateringssluis van de Polder van Blankenberge, de zogenaamd "Blauwe Sluis" zie wijkbenaming. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een stenen brug over de sluis, enkele woningen en hoeven in de onmiddellijke omgeving. De wijk Blauwe Sluis bestaat in 1914 uit meerdere woningen, een paar herbergen, een smidse en wagenmakerij; tijdens het interbellum, verdere ontwikkeling met eenvoudige rijbebouwing aan de Sluizenstraat; ontstaan wijkkermis. In kader heraanleg Brugsesteenweg in 1932 - de eerste betonweg van België - opwerpen van nieuwe brug over de Noordede, zoals vroeger, haaks op het tracé van vermelde steenweg. Huidig uitzicht resulteert uit de herstructurering van het kruispunt in het begin van de jaren 1950 met onder meer bouw van nieuwe brug en sloping van huizen. In 1971 verdwijnt de zogenaamde "Schaapsstal", een ruime 17de-eeuwse(?) schaapskooi, na een hevige storm.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Kerrinckx H. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie


Relaties

 • Omvat
  Hoeve 't Molenhof, 1720

 • Omvat
  Hoeve met geïntegreerde stal

 • Omvat
  Hoeve Noordhof

 • Is deel van
  Bredene


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sluizenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6667 (Geraadpleegd op )