Teksten van Strandlaan

Strandlaan (WVL50) ()

Straat die van het kruispunt Verbondenen-/ Kroon-/ Noord­laan naar de Zegelaan leidt. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog volgens een plan uit 1905 naar ontwerp van architect P. De Groef in opdracht van verkavelingsmaatschappij "S.A. Breedene-sur-mer lez-Ostende". Voor 1939, "André Danielslaan" genoemd naar de Oostendse ar­chi­tect die een stimulerende rol speelde in de uit­bouw van de bad­plaats. De oudste villa's klimmen op tot de late jaren 1920, liggen voornamelijk aan zuidzijde en ver­tonen een ana­loge bouwtrant. De villa's aan noordzijde dateren voornamelijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 66-67.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Strandlaan (WVL8) ()

Van kruispunt Verbondenen-/ Kroon-/ Noordlaan naar Zegelaan. Voor 1939, André Danielslaan naar de Oostendse architect die een stimulerende rol speelde in de uitbouw van de badplaats. Oudste villa's klimmen op tot late jaren 1920, liggen voornamelijk aan zuidelijke laanzijde en vertonen een analoge bouwtrant.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie