Zeelaan (WVL50) ()

Weg die vanaf de Driftweg tot aan de Keerweg loopt. De weg werd in circa 2000 verlengd, ze liep oorspronkelijk slechts tot de Frankrijklaan en vormde de cen­tra­le, noord-zuid gerichte hoofd­as van het resi­den­tiële ge­deel­te van de ver­ka­veling "S.A. Bree­dene", over­we­gend met losse vil­labouw en om­schreven door de Drif­tweg, Park-, Frank­rijk­laan en Dui­nen­straat. Aangelegd voor de Eerste Wereldoorlog, heette oorspronkelijk "Avenue cen­trale nr. 5", iets later "Avenue le Grand" naar de Gent­se groot­grond­be­zit­ter en me­deop­richter van de "S.A. Bree­dene". In 1939 kreeg de straat haar huidige naam. Volgens het gemeenteplan wordt de laan in de toekomst nog verder doorgetrokken tot aan de Fritz Vinckelaan.

Brede laan afgezet met boompjes. Be­bouwing opklimmend tot jaren 1920; ruime villa's, onder meer een­heidsbebouwingen met gekoppelde woningen, midden tuin.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 35-77.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 85.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Zeelaan (WVL8) ()

Van Driftweg naar Frankrijklaan. Oorspronkelijk "Avenue centrale nr. 5", iets later "Avenue le Grand" naar Gentse grootgrondbezitter en medeoprichter van de "S.A. Breedene". Aangelegd voor de Eerste Wereldoorlog.

Centrale, noord-zuid-hoofdas van het residentiële gedeelte van de verkaveling "S.A. Breedene" overwegend met losse villabouw en omschreven door Driftweg, Park-, Frankrijklaan en Duinenstraat. In feite, middenlijn van de pijlvormige aanleg Bloemen-, Zege-, Meeuwen-, IJzerlaan en horizontaal doorsneden door Kroon-, Prins Karel- en Prinses Marie-Josélaan waarop andere lanen geënt; iets formeler stratenpatroon ten oosten richting Duinenstraat zie Hendrik Conscience- en Peter Benoitlaan, tevens locatie van parochiekerk en school, en met uitgesproken rijbebouwing aan oostzijde Benoitlaan.

Breedste laan van de verkaveling, afgezet met boompjes. Bebouwing opklimmend tot jaren 1920; ruime villa's, onder meer eenheidsbebouwingen met gekoppelde woningen, midden tuin.

• CUYPERS J., Bredense straatnamen, in Ter Cuere, Jaarboek 1994, p. 35-77.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 85.