Circulair plein met centraal het Astridpark, middelpunt van de uitbreiding gerealiseerd ten oosten van de hoofdstraat zie de Kerklaan vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw. Naamgeving als eerbetoon aan Astrid (1905-1935), koningin van Belgiƫ van 1934 tot aan haar dood. In 1911 al tekent architect Jos Neirynck hier een centraal plein met sportaccommodatie. Het werd uiteindelijk gerealiseerd als rond plein met vier tennisvelden en minigolf omgeven door hagen. Tot in de jaren 1960 square Astrid genoemd. Heraanleg in 2007-2008 met twee tennisvelden, uitbreiding en vernieuwing van de minigolf, toevoegen van twee petanquevelden en twee speelpleintjes. Het tennispaviljoen is afgebrand en zal worden heropgebouwd.
Vanaf het plein vertrekken vanaf noord en mee met de wijzers van de klok de Bloemenlaan, de Mostreystraat, het Duinrozenpad, de Tennislaan en de Oostlaan. De speelterreinen zijn toegankelijk via drie voetpaden leidend naar een centraal rond pad. Een geasfalteerde baan omschrijft het plein en is afgezoomd door een parkingstrook met oranje en rode klinkers. Jonge aanplantingen met bomen en hagen aan beide kanten van de weg.
De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit alleenstaande of halfvrijstaande villa's, koppelwoningen en kleine appartementen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Vlaenderen P. 2012: Astridplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/140351 (geraadpleegd op ).
Circulair plein en middelpunt van de oostelijke uitbreiding van de badplaats in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Centraal tennis- en minigolfplein omgeven door ligusterhaag; bebouwing voornamelijk alleenstaande villa's uit het derde kwart van de 20ste eeuw.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Huys M. 2005: Astridplein [online], https://id.erfgoed.net/teksten/107814 (geraadpleegd op ).