Teksten van Coppietersstraat

Coppietersstraat ()

Rechte straat tussen de Kerkstraat en de Ringlaan. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat. In 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. Centraal, een rond plantsoen op de kruising met de Zeevillalaan met bronzen beeld en waarrond een stervormige stratenaanleg. De naam is een eerbetoon aan Jean Baptist Coppieters ’t Wallant, toenmalige eigenaar van de grond waar de straat is aangelegd.

Woonstraat, tot aan de Zeevillalaan voornamelijk met aaneengesloten bebouwing onder meer bestaande uit burgerhuizen waarvan de oudste uit de jaren 1910 (nummers 3, 24-28) van twee à vier bouwlagen onder platte of mansardedaken. Bij nummer 5, zogenaamd "Villa des Acacias", in 1928 ontworpen door architect Charles Apel (Wenduine)) heeft de bepleisterde gevel uitlopend op een driezijdig fronton sterk aangepaste muuropeningen. Nummer 16, in 1928 ontworpen door architect Jean Tombeur (Schaarbeek), heeft cottage-allures, onder meer door het geknikte zadeldak op houten consoles.

Voorbij de Goedeluchtstraat enkele kleine appartementen uit de jaren 1940-1950 van twee bouwlagen onder plat dak. Onder meer nummer 15 van 1948, ontworpen door architect Libère Bonne (Wenduine) en getypeerd door geelbakstenen parement en een erker op de verdieping. Voorbij de Zeevillalaan overgaand in open bebouwing onder meer bestaande uit kleine villa's uit de jaren 1950 en 1960, soms in een regionalistische stijl (nummers 31, 33).

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1928, 1948.
  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 205.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, 250-251.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 67.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Coppietersstraat ()

Tussen Kerkstraat en Ringlaan; noordoost-zuidwest verlopend recht tracé, onderbroken door pleinachtige verbreding ter hoogte van kruising met Zeevillalaan, Goedeluchtstraat, Raadhuisstraat en Kervynlaan. Ten oosten van Goedeluchtstraat: voornamelijk bebouwing uit jaren 1920 van twee à vier bouwlagen; ten westen ervan: lage appartementsgebouwen van twee bouwlagen onder plat dak; voornamelijk gele bakstenen parementen; geprononceerde kroonlijsten, onderbroken door onder meer erkers; zie nummer 15 uit 1948, naar ontwerp van architect Libère Bonne (Wenduine).

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1948.

Auteurs:  Huys, Martine