Teksten van Frans Derleynstraat

Frans Derleynstraat ()

Korte, rechte straat tussen de de Smet de Naeyerlaan en de Langestraat. Maakt deel uit van de uitbreiding vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de hoofdstraat zie de Kerklaan. Naamgeving als eerbetoon aan Frans Derleyn, burgemeester van Wenduine tussen 1904 en 1911.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing waarvan de oudste teruggaat tot de jaren 1920 (zie nummers 5-7-9). Voorts bestaande uit appartementen met voortuintjes uit de jaren 1930-1950. Meestal met drie à vier bouwlagen onder plat dak en met modernistisch getinte gevels, vaak met geelbakstenen parementen en oplopende, vierkante erkers (nummers 1 en 10). Nummers 11-13 zijn ontworpen in 1950 door architect Maurice Haegebaert (De Haan). Verder in de straat enkele kleine villa's.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1950.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 228.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Korte straat tussen De Smet de Naeyerlaan en Langestraat.