Geografisch thema

Jokstraat

ID
6707
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6707

Beschrijving

Winkel- en horecastraat, maakt in een bocht van 90° de verbinding tussen de Delacenseriestraat en de Schuttersstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. Vroeger Weststraat genoemd, de huidige benaming herinnert aan de Jokweg (zie Brugsesteenweg), een middeleeuwse polderweg.

Woonstraat met beperkte handelsfunctie in het begin van de straat aansluitend bij de commerciële functie van de hoofdstraat (zie Kerkstraat) en Delacenseriestraat. Aaneengesloten bebouwing met panden van twee à vier bouwlagen onder gemansardeerde of afgewolfde zadeldaken, schild- of platte daken. Oudste bebouwing in het begin van de straat (zie nummers 4, 6, 16) teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw. Nummer 2, daterend van 1911, heeft een bepleisterde lijstgevel (verbouwde begane grond) met neoclassicistische elementen. Verder in de straat enkele huizen uit het interbellum al dan niet met gewijzigde parementen of muuropeningen. Nummer 9 en nummer 11 dateren van 1925 en zijn beide ontworpen door architect F. Cosman (Blankenberge). Nummer 9 wordt getypeerd door het driehoekig fronton met overhoeks topstuk, nummer 11 zogenaamd "TIANTES" heeft een sierparement in witte en oranje baksteen. Enkele kleine appartementen met modernistische inslag zijn nummer 10 zogenaamd "ZEELELIE" en nummer 17, daterend van 1925 en ontworpen door architect F. Cosman (Blankenberge). Verderop wordt het uitzicht van de straat bepaald door kleine appartementen uit de jaren 1950 (nummers 17, 23, 25) en nieuwbouw ter vervanging van oudere panden.

  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1911, 1925.
  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 197.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 232.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis ontworpen door René Derleyn

  • Omvat
    Burgerhuis Welcome

  • Omvat
    Café ontworpen door Leopold Brion

  • Omvat
    Neoclassicistisch hoekhuis met café

  • Omvat
    Villa Hilda

  • Omvat
    Villa Pygmee

  • Omvat
    Woning Bagatelle

  • Is deel van
    Wenduine

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jokstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.