Teksten van Kardinaal Mercierlaan

Aanvulling ()

Behoort tot De Haan-aan-Zee, grondgebied Klemskerke. Rechte straat met westelijk verloop tussen de Stationsstraat en de Sparrenboslaan. Aanleg horend bij de zuidelijke uitbreiding in de jaren 1920 van de dorpskern. Naamgeving als eerbetoon aan Désiré-Joseph Mercier (1851-1926), Belgische aartsbisschop en kardinaal.

Woonstraat met aaneengesloten burgerwoningen, waarvan de oudste dateren uit het interbellum (zie nummers 9, 21, 26-28) en appartementen, overgaand in halfvrijstaande of vrijstaande huizen en kleine villa's. Het westelijke straatdeel wordt gekenmerkt door grootschalige complexen zoals de basisschool op de hoek met de Einsteinlaan. De vakantiecentra "Sparrenduin" en "Familia" (zie Driftweg) zijn in het begin van de 21ste eeuw gesloopt. Ze worden vervangen door appartementen en meergezinswoningen waarbij het nieuwbouwproject 'De nieuwe concessie' beoogt de oude Concessie te imiteren.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Kardinaal Mercierlaan ()

Zuidelijkste uitbreiding van de agglomeratie uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vanaf de Stationstraat met recht tracé in westelijke richting; nagenoeg aaneengesloten bebouwing van twee bouwlagen, bestaande uit kleine villa's, burgerhuizen en appartementen; naar het westen gekenmerkt door grote moderne complexen zoals Rijkslagere en- middelbare School en de vakantiecentra "Sparrenduin" en "Familia".

Auteurs:  Huys, Martine