Teksten van Langestraat

Langestraat ()

Rechte verbindingsstraat tussen de Kerkstraat en de Ringlaan, aangelegd in de jaren 1930. Maakt deel uit van de uitbreiding vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de hoofdstraat, zie de Kerklaan. Tijdens de jaren 1950-1960 werd in het begin van de straat cinema Century uitgebaat, later omgebouwd tot winkel en nu vervangen door nieuwbouw. Woonstraat deels met aaneengesloten burgerwoningen met souterrain en voortuintjes en kleine appartementen uit de jaren 1930-1940. Meestal met twee à drie bouwlagen onder plat dak en modernistisch getinte gevels, vaak met geelbakstenen parement en oplopende, afgeronde erkers. Een aantal zijn ontworpen door architect Libère Bonne (Wenduine), onder meer het huis nummer 20 op de hoek met de Vande Casteelestraat en de appartementen nummers 10, 12, 14 en 22. Nummer 28 is volgens een opschrift op de rechterbalustrade van de bordestrap ontworpen door "J. CAUWE / ARCHITECTE". Bescheidener zijn nummer 26 en de aaneengesloten rij nummers 9-15 gekarakteriseerd door oplopende, rechthoekige erkers met aansluitende balkons.

Aan de zuidzijde vanaf de Leopold Brionstraat overgaand in koppelwoningen en losse villabouw onder meer nummers 25 en 27 op de hoeken met de Bloemenlaan. Een aantal panden zijn vervangen door grootschalige appartementen.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1930-1950.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 260.
  • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 70.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Langestraat ()

Rechte verbindingsstraat tussen Kerkstraat en Ringlaan, aangelegd in jaren 1930. Aaneengesloten residentiële bebouwing bestaande uit kleine appartementen en villa's met voorliggende tuintjes; twee à drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder voornamelijk platte bedaking; modernistische getinte gevelparementen, zie gele baksteen en horizontaliserende vensteromlijstingen. Meerdere gebouwen uit periode circa 1936 tot 1947, naar ontwerp van en/of gesigneerd architect Libère Bonne (Wenduine) onder meer villa met afgeronde hoektravee (nummer 20), appartementen (nummers 12, 14 en 22); rijtje enkelhuizen (nummers 9-15, 24 en 26). Losse villabouw aan zuidzijde vanaf Leopold Brionstraat, onder meer "Morgenzon" en "Voor ons" (nummer 27/ Bloemenlaan): eenvoudige dubbele cottage onder groot geknikt zadeldak.

Auteurs:  Huys, Martine