Geografisch thema

Leopold II-laan

ID
6713
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6713

Beschrijving

Brede laan tussen de de Smet de Naeyerlaan en de Drift. De laan loop deels parallel met de Zeedijk en zoomt samen met de de Smet de Naeyerlaan de noord- en westzijde van het centrum van Wenduine af. Naamgeving als eerbetoon aan Leopold II (1835-1909), koning der Belgen vanaf 1865 tot aan zijn dood. Het eerste deel is samen met de de Smet de Naeyerlaan en het Stationsplein aangelegd tussen 1895 en 1897 ongeveer op de plaats van de middeleeuwse Graaf Jansdijk (zie Graaf Jansdijk). Het zuidelijke, ombuigende deel en het begin van de Koninklijke Baan omschrijven de "Scherpen Hul", een hoge duin (tot 25 m), in 1899-1900 ingericht als wandelpark 'Park Prins Albert', Het duin wordt gedomineerd door het duinpaviljoen "Spioenkop". Ter hoogte van de Koninklijke Baan aansluitend met de Ringlaan die het centrum aan de zuidkant afbakent. De aanleg van het verkeersknooppunt met de Drift en de Ringlaan dateert van 1969.

Aan de noordzijde loopt sedert 1886 de bedding van de kusttram. De bebouwing, enkel voorkomend aan de zuidzijde, bestaat oorspronkelijk uit villa's, hotels en pensions ontstaan na de aanleg van de laan en teruggaand tot het begin van de 20ste eeuw. De architectuur wordt enerzijds getypeerd door neoclassicistische gevels zoals de bovenbouw bij het hoekpand nummer 5, met kordons en panelen. Anderzijds door eclectische gevels getypeerd door galerijen, torentjes en topgevels (zie nummers 13-14 en 15). De Tweede Wereldoorlog betekent het einde voor het hotelwezen in Wenduine. Onder meer "Hotel des Boulevards", "Hotel Thiel", "Royal Palace Hotel" worden gesloopt en vervangen door moderne hoogbouw en buildings, enkel "Hotel du Parc" (nummer 15) is bewaard. Voorts kleine appartementen (nummer 19) uit de jaren 1930-1950.

Beeldbepalend volume van het vakantiecentrum "Morgenrood" (Park Leopold II nummer 1) in de blok tussen de Leopold II-laan, Zeevillalaan, Hovenierstraat en Park Leopold II. Het gebouw dateert van 1958 en is ontworpen door architect Robert Rubbens (Gent) in opdracht van De Socialistisch Vooruitziende Vrouwen. Het vervangt de "Villa Maritiem" die hier in 1903 als vakantiekolonie werd opgericht voor zwakke kinderen uit Antwerpen. Na een recente verbouwing wordt het complex, opnieuw met de naam "VILLA MARITIEM", uitgebaat als horeca. In zuidelijke richting vanaf de bocht, aan westzijde aanwezigheid van het Park Prins Albert en aansluitend het Park Lange aangelegd met gazons waarop enkele beeldhouwwerken en een plantsoen met een anker.

 • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 250.
 • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 16-17, p. 104, p. 226-p. 227, p. 237-238, p. 250-251, p. 253.
 • MOUTON R., WAUTERS B., Archiefbeelden Wenduine, Stroud (Groot-Britannië), 2004, p. 57-58.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Beeld Moeder en Kind

 • Omvat
  Duinpaviljoentje Le Pavillon Elisabeth

 • Omvat
  Ensemble burgerhuizen Villa Angelie en Les Gerbes

 • Omvat
  Gedenkteken Alphonse Lange

 • Omvat
  Hotel du Parc

 • Omvat
  Tramstation

 • Is deel van
  Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Leopold II-laan [online], https://id.erfgoed.net/themas/6713 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.