Oostlaan

Beschrijving

Straat met geknikt tracé van de Kerkstraat naar het Astridplein. Maakt deel uit van de uitbreiding vanaf het tweede kwart van de 20ste eeuw ten oosten van de hoofdstraat, zie de Kerklaan. In 1554 is er sprake van de "Ooststrate", wellicht duidend op een weg ten oosten van de dorpskern. Vanaf 1800 tot aan de sloop circa 1900 staat op de hoek met de Kerkstraat de dorpsmolen zogenaamd "Pauwaertmolen" tegenover de huidige Pauwaertstraat. De laatste molenaar van deze houten staakmolen was Karel Pauwaert uit Brugge.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing hoofdzakelijk uit de jaren 1940-1960 bestaande uit burgerwoningen met voortuintjes en kleine appartementen meestal bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak. De panden worden getypeerd door modernistisch getinte gevels onder een brede dakrand met geelbakstenen parement en bijna gevelbrede, oplopende erkers. Een aantal is ontworpen en gesigneerd door architecten uit Wenduine. Nummers 6, 8 en 10 zijn van de hand van architect A. Uyttenhove, architect Libère Bonne tekende nummers 19, 21 en 27. Voorts recente appartementen ter vervanging van oudere panden of als invulling van open ruimte.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1948-1960.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 56, p. 232.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia