Teksten van Polderstraat

Polderstraat ()

West-oost verlopende polderweg met licht bochtig tracé tussen de Dorpsstraat en de Bredeweg, tevens de grens met Vlissegem.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Het traject komt voor op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Op een plan van 1758 aangeduid als "smallen heerewegh". In 1823 opgetekend als "den breeden aarde weg". In een schouwingsverslag van 1830 genoteerd als "Straat vanuit de Calcydeweg nummer 1, bezuiden de kerk naar Vijfwege en Vlissegem". Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als Chemin n° 6, " Vijfwegenstraet. Chemin de la ferme Henri Bousée à celle de Jean Piessens".

Van oudsher landelijke straat zoals te zien op een kaart van 1758 en de Ferrariskaart (1770-1778) bestaande uit verspreide hoevebouw. Van de hoeve "Reigershof" (nummer 4) met recent woonhuis (circa 2000) is nog de dwarsschuur met aangepaste muuropeningen bewaard. De hoeve staat op de Atlas der Buurtwegen aangeduid als "Ferme Malfait Veuve". Voorts een tweetal kapellen respectievelijk van 1938 en 1888.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 687.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 60-61, 102.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Polderstraat ()

Oost-west verlopende polderweg tussen de Dorpsstraat en de Bredeweg; bochtig tracé. Losstaande hoevebebouwing; links van nummer 3, eenbeukige en omhaagde Mariakapel onder zadeldak met opgeschilderd opschrift "O.L.V. van Vrede - Wees gegroet Maria".

Auteurs:  Huys, Martine