Raadhuisstraat

Beschrijving

Korte, verbindingsstraat tussen de Markt en met T-vorm aansluitend bij de Coppietersstraat en de Zeevillalaan. Uitgevend op een plantsoen (zie Coppietersstraat en Zeevillalaan) waarrond radiaal aangelegde straten. Algehele aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat. In 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. De aanleg van het Marktplein als centrum van de westelijke uitbreiding wordt door de Eerste Wereldoorlog uitgesteld en pas in 1924 gerealiseerd. De Raadhuisstraat maakt samen met de Herenstraat deel uit van de noord-zuidas, de oost-westas wordt gevormd door de Pauwaertstraat en de Zuidzandstraat. De straat leidt via de opengewerkte doorgang onder het voormalige gemeentehuis naar de Markt.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing, vanaf 1935 zie nummers 1 en 2 onder meer met historiserende trapgevels horend bij het gemeentehuis (Markt nummer 2). Voorts modernistisch getinte rijwoningen uit de jaren 1940-1950 van twee bouwlagen onder plat dak getypeerd door zware erkers op de verdieping, onder meer naar ontwerp van architect A. Uyttenhove (Wenduine) en architect R. Vanderbeken (Gent). Kleine appartementen onder plat dak uit de jaren 1940-1950 op de tegenover elkaar gelegen hoeken met de Zeevillalaan en de Goedeluchtstraat met drie traveeën brede, afgeronde erkers.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1949, 1954.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 134.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia