Geografisch thema

Ringlaan

ID
6726
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6726

Beschrijving

Brede en drukke verkeersader met gebogen tracé langs de zuidrand van het centrum van Wenduine. Aangelegd in 1937 ter ontlasting van de noordelijke kustweg (zie Leopold II-laan en de de Smet de Naeyerlaan). De Ringlaan verbindt in een wijde boog de Drift met de Blankenbergsesteenweg.

Sedert 1880 aanwezigheid van de "Sint-Hubertmolen" met molenaarshuis. Op de hoek met de Wancourstraat stond het rusthuis "Onze-Lieve-Vrouw der Blanke Duinen" met monumentale kapel, gebouwd in 1927 en recent gesloopt (zie Wancourstraat, straatinleiding). Beeldbepalende aanwezigheid van gebouwen van de gemeenteschool (Brugsesteenweg nummer 2), opgericht vlak na de aanleg van de Ringlaan. Ten zuiden van de laan ontstaat vanaf de jaren 1930 een zuidelijke uitbreiding van de gemeente met een viertal wijken, achtereenvolgens van west naar oost de Molenhoek, de Steenovenwijk, de Neptunuswijk en de Manitobawijk.

Asfaltweg met begraasde middenberm, de bebouwing bestaat uit vrijstaande villa's hoofdzakelijk uit de jaren 1950.

 • ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/000850 en W/00624.
 • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 134, p. 230.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hubertmolen

 • Omvat
  Molenaarswoning bij Hubertmolen

 • Omvat
  Seigneurie De Blanke Doorn

 • Is deel van
  Wenduine


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ringlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/6726 (Geraadpleegd op )