Tamelijk rechte weg met zuid-noord verloop tussen de Grotestraat en de Driftweg, wordt op het einde gekruist door de Duinenzwin. Oude polderweg lopend naar de duinengordel.
Straatnaam verwijzend naar de historische hoeve zogenaamd "Ter Biest" (nummer 8, nu met vernieuwde gebouwen). De oorsprong van de polderhoeve zou terug gaan tot de tweede helft van de 13de eeuw. De oudste vermelding dateert van 1364 als eigendom (tot het einde van de 18de eeuw) van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg. De omwalling is aan west- en noordzijde bewaard, het boerenhuis is heden vervangen door nieuwbouw.
De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Het traject komt voor op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).
Op de Atlas der Buurtwegen (1842) beschreven als Chemin n° 5, "Groenestraet N° 2. Chemin de Houttave à Wenduyne" (ook Wenduynestraet). Ook "heirweg komende van Wenduyne" genoemd, onder meer zie kadasterschets van 1879. Tussen de Grotestraat en de Ter Bieststraat loopt Chemin n° 8, "Wenduynewegel. Sentier de Vlisseghem à Wenduyne".
Van oudsher landelijke bewoning gekenmerkt door enkele grote historische, doch sterk getransformeerde polderhoeves. De hoeve zogenaamd "'t Merelnest" moet circa 1988 plaats ruimen voor de aanleg van het vakantieverblijf "Sun Parks". Hoeve "De Vlasblomme" (nummer 6) is verbouwd tot woonhuis. De kleine, achterin gelegen hoeve (nummer 9) is circa 1869 gebouwd in opdracht van de Brugse Burgerlijke Godshuizen. Volgens kadastergegevens wordt het huis uitgebreid circa 1872 en ook het schuurstalvolume ten oosten van het erf bijgebouwd. De stalling ten zuiden van het woonhuis dateert van "1903" zie het jaartal op de noordgevel.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Vlaenderen P. 2012: Ter Bieststraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141091 (geraadpleegd op ).
Oude polderweg tussen de Grotestraat en de duinengordel: bebouwing gekenmerkt door enkele grote, geïsoleerde historische doch sterk getransformeerde hoeven.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente De Haan, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL9, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Huys M. 2005: Ter Bieststraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/107870 (geraadpleegd op ).