Teksten van Zuidstraat

Zuidstraat ()

Rechte straat tussen de Delacenseriestraat en de Coppietersstraat. Aanleg horend bij de stedenbouwkundige ontwikkeling ten westen van de Kerkstraat, in 1902 wordt een algemeen urbanisatieplan (zie historische inleiding) bij K.B. goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog zullen deze plannen pas vanaf de jaren 1920 worden uitgevoerd. Halverwege wordt de straat gedwarst door de Pauwaertstraat. Op de hoek met de Pauwaertstraat bevond zich tussen de jaren 1970 tot eind jaren 1980 de cinema "Story", nu vervangen door een nieuw wooncomplex.

Woonstraat met aaneengesloten bebouwing, enerzijds bestaande uit woningen vanaf de jaren 1920 (nummer 4) onder meer met aangepaste parementen. Anderzijds kleine appartementen van drie bouwlagen uit de jaren 1930 (nummer 25), 1950. Voorts nieuwbouw en achtergebouwen of garages horend bij de Kerkstraat.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 104, p. 260.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Zuidstraat ()

Tussen Delacenserie- en Coppietersstraat; recht tracé. Aaneengesloten bebouwing met onder meer aangepaste vroeg-20ste-eeuwse parementen; appartementsgebouwen van twee à drie bouwlagen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (nummers 25 en 29 tot en met 39) en het derde kwart van de 20ste eeuw, onder meer gesigneerd "L. Bonne Architect Wenduine" (nummer 9); voorts nieuwbouw en aan oostzijde achtergebouwen en/ of garages van Kerkstraat.

Auteurs:  Huys, Martine