Dorpsstraat

Beschrijving

Dé dorpsstraat, noordzuid- as vanaf kanaal Nieuwpoort-Plassendale nabij de Leffingebrug tot Ieperleet; gekasseide uitloper in oostelijke richting langsheen noordelijke kerkgevel. Vrij recht tracé, wijde bocht makend en pleinvormend ten westen van de kerk. In- en uitspringende rooilijn onder meer ter hoogte van rijtje arbeiderswoningen (nummer 42-46) gekasseid voorerf. Naast woonhuizen enkele, onder meer voormalige herbergen en winkels. Vrij traditionele dorpsarchitectuur uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voornamelijk breedhuizen - enkele diephuizen recht tegenover kerk (nummer 81-83) - van één, anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Baksteenbouw, verscheidene gecementeerd met schijnvoegen (nummer 51, 101) of beraapt (nummer 107, 149).

Art-deco-inslag merkbaar onder meer bij nummer 91, zie sluitstenen. Verscheidene modernistisch getinte gevelparementen (onder meer nummer 52).

Enkele vernieuwde gevelparementen en nieuwbouw.

Het kerkplein is beschermd als landschap bij K.B. van 06.07.1976.