Dorpsstraat

Beschrijving

Dé dorpsstraat, noordzuid- as vanaf kanaal Nieuwpoort-Plassendale nabij de Leffingebrug tot Ieperleet; gekasseide uitloper in oostelijke richting langsheen noordelijke kerkgevel. Vrij recht tracé, wijde bocht makend en pleinvormend ten westen van de kerk. In- en uitspringende rooilijn onder meer ter hoogte van rijtje arbeiderswoningen (nr. 42-46) gekasseid voorerf. Naast woonhuizen enkele, onder meer voormalige herbergen en winkels. Vrij traditionele dorpsarchitectuur uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Vnl. breedhuizen - enkele diephuizen recht tgov. kerk (nr. 81-83) - van één, anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Baksteenbouw, verscheidene gecementeerd met schijnvoegen (nr. 51, 101) of beraapt (nr. 107, 149).

Art-deco-inslag merkbaar onder meer bij nr. 91 cf. sluitstenen. Verscheidene modernistisch getinte gevelparementen (onder meer nr. 52).

Enkele vernieuwde gevelparementen en nieuwbouw.

Het kerkplein is beschermd als landschap bij K.B. van 06.07.1976.