Lombardsijdelaan

Beschrijving

Oostelijke uitvals- en verbindingsweg met Lombardsijde, deel uitmakend van de in het laatste kwart van de 18de eeuw aangelegde steenweg van Oostende naar Nieuwpoort. Recht tracé, geasfalteerd. Vnl. aaneengesloten arbeiderswoningen, heropgebouwd in het begin van jaren 1920; voorts garages en onbebouwde percelen. Eclectische gevelparementen onder meer gecementeerd met diamantkopversiering (nr. 183); met rondboogfronton (nr. 180); siertegels en faiencetegeltableaus (nrs. 158, 160). Regionalistisch getinte baksteenbouw cf. tuitgevels, muurvlechtingen, aandaken (nrs. 12, 38, 40, 176); modernistische stijlkenmerken cf. kroonlijst, luifels (nrs. 51 t.e.m. 59, nr. 178), onder meer naar ontwerp van en gesigneerd "Van Marcke Ing-Arch" uit 1935 (nr. 107); nieuw- en vernieuwbouw, onder meer sterk aangepaste villa (nr. 165) uit 1925. Vanaf nr. 106 (noordzijde) en nr. 151 (zuidzijde): alleenstaande villabouw, afgewisseld met handelszaken en campings.

GEMEENTEARCHIEF MIDDELKERKE, Bouwdossiers, WL502, nr. 20 en WL497, nr. 22.