Lombardsijdelaan

Beschrijving

Oostelijke uitvals- en verbindingsweg met Lombardsijde, deel uitmakend van de in het laatste kwart van de 18de eeuw aangelegde steenweg van Oostende naar Nieuwpoort. Recht tracé, geasfalteerd. Voornamelijk aaneengesloten arbeiderswoningen, heropgebouwd in het begin van jaren 1920; voorts garages en onbebouwde percelen. Eclectische gevelparementen onder meer gecementeerd met diamantkopversiering (nummer 183); met rondboogfronton (nummer 180); siertegels en faiencetegeltableaus (nrs. 158, 160). Regionalistisch getinte baksteenbouw zie tuitgevels, muurvlechtingen, aandaken (nummers 12, 38, 40, 176); modernistische stijlkenmerken zie kroonlijst, luifels (nummers 51 tot en met 59, nummer 178), onder meer naar ontwerp van en gesigneerd "Van Marcke Ing-Arch" uit 1935 (nummer 107); nieuw- en vernieuwbouw, onder meer sterk aangepaste villa (nummer 165) uit 1925. Vanaf nummer 106 (noordzijde) en nummer 151 (zuidzijde): alleenstaande villabouw, afgewisseld met handelszaken en campings.

• Gemeentearchief Middelkerke, Bouwdossiers, WL502, nr. 20 en WL497, nr. 22.