Schorestraat

Beschrijving

Deeluitmakend van de rijksweg Brugge-Veurne (N 302), afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778), vanaf het kruispunt bij de Brugsesteenweg (N367 Brugge-Nieuwpoort) nabij de Spermaliebrug tot aan de Schoorbakkebrug over de IJzer. Ter hoogte van de dorpskom tweesprong vormend: ten westen, rechte baan aangelegd in de jaren 1970; oorspronkelijk oostelijk tracé in knik ten noorden en ten oosten van de kerk lopend.

Verspreide hoevebouw. Rondom de parochiekerk aaneengesloten bebouwing bestaande uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Doorsnee-wederopbouwarchitectuur in de lijn van de 19de-eeuwse traditie. Vnl. burgerhuizen, enkele winkels (nr. 31, 39) en een herberg z.g. "OUD GEMEENTEHUIS" (nr.19).