Acacialaan

Beschrijving

Centrale noord-zuid-as in verkavelingsplan uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw (aangeduid op kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883) lopende van Nieuwpoortsesteenweg naar het Hertogenplein. Eerst gekend onder Duitslandstraat, na 1918 Diksmuidestraat, in 1934 gewijzigd in Ierlandstraat, in 1938 huidige naam. Straat met recht tracé, smal in het zuiden, verbreed tot twee rijvakken met middenin grasperk. Tot aan Schermplantenstraat rijwoningen of halfopen bebouwing van twee à drie bouwlagen met voortuintjes, voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele recente appartementsgebouwen tot vier bouwlagen tegen de Nieuwpoortsesteenweg. Vanaf Schermplantenstraat vrijstaande villaatjes uit de tweede helft van de 20ste eeuw in tuin. Tussen de conventionele huizen, één opvallend rijhuis naar ontwerp van G. Eysselinck (zie nummer 6).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 16.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda