Antwerpenstraat

Beschrijving

Van Alfons Pieterslaan naar Amsterdamstraat; tegenhanger van de Gentstraat cf. resp. ligging ten zuiden en ten noorden van parochiekerk Sint-Jozef met voorliggend plantsoen. Haar aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg aansluitend bij eerste fase vlg. plan L. Crépin van 1867. Rechte straatwand; knik ter hoogte van nrs. 6, 7 cf. resp. afgeronde hoektravee en aansluitende concave lijstgevel. Dominerende woonfunctie.
Bewaarde oorspronkelijke bebouwing van ca. 1900. Enerzijds, eclectische enkelhuizen met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadel- of mansardedak (nok evenwijdig met straat) cf. nrs. 9-18. Gecementeerde lijstgevels veelal met schijnvoegen en/of imitatiebanden op eerste bouwlaag. Brede venstertravee gemarkeerd door erker en/of balkon. Nrs. 8, 12, 13: bel-etagevensters met bewaarde gietijzeren leuning. Verspringende kroonlijsthoogte door middel van dakvensters en -kapellen. Nrs. 16, 18: vernieuwd gevelparement van baksteen.
Anderzijds neoclassicistisch getinte lijstgevels met verbouwde begane grond. Nr. 2: gevelbreed balkon op tweede bouwlaag. Nr. 6: rechthoekige bovenvensters, o.m. blinde, in geriemde omlijsting. Nr. 7: parement van witte geglazuurde bakstenen met groene ruitmotieven, gesigneerd "R. DEVRIESE ET FILS. REVÊTEMENTS. OSTENDE".