Chaletstraat

Beschrijving

De aanleg van deze straat kadert in de tweede fase van de westelijke stadsuitleg naar ontwerp van L. Crépin van 1867. Loopt oorspronkelijk vanaf de Wellington- en Euphrosina Beernaertstraat recht naar de Zeedijk ter hoogte van het Koninklijk Chalet. Van laatstgenoemde worden in 1902 de tuinen uitgebreid, waardoor de Chaletstraat wordt ingekort en nu uitloopt op het Koningspark aan de Koningin Astridlaan. De straat is enkel bebouwd aan de noordzijde; deze gevelwand sluit aan bij de bocht in de Koningin Astridlaan en fungeert van hieruit als blikvanger. Van de oorspronkelijke bebouwing met eclectische rijhuizen blijft, met uitzondering van nummer 16, zogenaamd "Parkhouse", niets meer bewaard. Tevens voorheen ook enkele interbellumpanden in nieuwe zakelijkheid.

Vanaf eind jaren 1970 vervangen door appartementsgebouwen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda