Geografisch thema

Chaletstraat

ID
6844
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6844

Beschrijving

De aanleg van deze straat kadert in de tweede fase van de westelijke stadsuitleg naar ontwerp van L. Crépin van 1867. Loopt oorspronkelijk vanaf de Wellington- en Euphrosina Beernaertstraat recht naar de Zeedijk ter hoogte van het Koninklijk Chalet. Van l.g. worden in 1902 de tuinen uitgebreid, waardoor de Chaletstraat wordt ingekort en nu uitloopt op het Koningspark aan de Koningin Astridlaan. De straat is enkel bebouwd aan de noordzijde; deze gevelwand sluit aan bij de bocht in de Koningin Astridlaan en fungeert van hieruit als blikvanger. Van de oorspronkelijke bebouwing met eclectische rijhuizen blijft, met uitzondering van nr. 16, z.g. "Parkhouse", niets meer bewaard. Tevens voorheen ook enkele interbellumpanden in nieuwe zakelijkheid.
Vanaf eind jaren 1970 vervangen door appartementsgebouwen.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis Parkhouse

  • Is deel van
    Oostende


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Chaletstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6844 (Geraadpleegd op )