Cirkelstraat

Beschrijving

Van Visserskaai tot Kapucijnenstraat, waarbij het westelijk deel aansluit bij het Mijnplein. Aangelegd in 1838 op de gronden van een voormalige brouwerij en kloostertuin van het Kapucijnenklooster; vanaf circa 1847 "rue du Cercle" genaamd naar de "Cercle du Phare" (zie Albert I-promenade) waarvan de bureaus in deze straat waren gevestigd; bij vernederlandsing van straatnamen verkeerdelijk vertaald als Cirkelstraat.

Vrij smalle oost-west verlopende straat met recht tracé, deels gekasseid en opklimmend naar de Visserskaai. Gevelwanden uit het laatste kwart van de 19de eeuw van voornamelijk burgerwoningen van drie bouwlagen met deels aangepaste en deels behouden gevelparementen (laatstgenoemde nummers 18 tot 32, 19-21); nummer 28 met behouden bepleistering en geriemde vensteromlijsting met uitgewerkte sluitstenen; nieuwbouwappartementen aan Mijnplein.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda