Distellaan

Beschrijving

Noordzuid-gerichte straat die het dorp volledig doorkruist, van Nieuwpoortsesteenweg tot Duinenstraat. Lange, rechte straat aangelegd tussen 1924 en 1926, oorspronkelijk met tennisveld ter hoogte van huidig parkje tussen Schermplantenstraat en Duinhelmstraat. Getypeerd door interbellum lintbebouwing met voornamelijk kleinere burgerhuizen. Aangelegd als straat in cottagestijl: pittoreske kleurrijke ensembles met voortuintjes (zie oude prentkaarten). Ofwel in fragmenten bewaard, bijvoorbeeld nummer 6, "HAGAR'S", rijhuis van anderhalve bouwlaag onder geknikte bedaking met scherpe puntgevel voor dakvenster en imitatievakwerk; ofwel vervangen door huizen in andere stijl, onder meer eclectische, historiserende huizen, bijvoorbeeld nummer 13, zogenaamd"Villa Henriette", enkelhuis met loggia waarboven halfronde erker; woningen met invloed van Nieuwe Zakelijkheid, bijvoorbeeld nummer 30, appartementsgebouwtje naar ontwerp van S.R. Smis (Oostende) met betegelde vensterregisters met onder meer patrijspoortjes. Stuk tot aan Papaverstraat met vrij veel in de tweede helft van de 20ste eeuw vernieuwde parementen en enkele modernistisch getinte huizen; tussen nummers 33 en 35 toegang tot "KIWANIS"-park in verlengde van Papaverstraat. Vóór Schermplantenstraat vrij goed bewaarde originele bebouwing; verder hier en daar vervangen door recente appartementsgebouwen van vier bouwlagen, ook in smaller deel tot aan Duinenstraat. In heel de straat, passend in de sfeer, gietijzeren lantaarnpalen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda