Ooststraat

Beschrijving

Rechte, van oost naar west verlopende straat tussen Aartshertoginnestraat en Visserskaai. Voorheen Zwarte Nonnenstraat, z.g. naar klooster van de Zwarte Zusters (1609-1906) in bouwblok tussen Kapelle- en Kerkstraat, thans o.m. ingenomen door Albertschool. Zware vernielingen gedurende de Tweede Wereldoorlog; wederopbouw waarbij oostelijk uiteinde wordt opgenomen in saneringsproject "Lijnbaanstraat"; thans woon- en winkelstraat met enkele schoolgebouwen. Basisbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; tussen Kerkstraat en Christinastraat vervangen door wederopbouw uit jaren 1940-1950 in modernistische traditie m.n. winkelpanden met bovenliggende appartementen van drie tot vijf bouwlagen.