Oude Molenstraat

Beschrijving

Van Torhoutsesteenweg naar Prinsenlaan. Z.g. naar molen aan vermelde steenweg ter hoogte van de Sint-Catharinakreek, nog aangeduid op stafkaart van 1883. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginnelaan en North-/Elisabethlaan. Schuinlopend tracé.
Woonfunctie. Rijbebouwing met burgerhuizen en enkele appartementsgebouwtjes uit interbellum. Breedhuizen met twee à vier bouwlagen, soms souterrain, en twee ongelijke à drie traveeën meestal onder pannen zadeldak of (pseudo-)mansardedak. Brede venstertravee veelal met typerende erkers voorzien van balkonbekroning. Gevarieerd materiaalgebruik naargelang de beoogde stijl. Meerdere huisnamen.
Zowel eclectische, cf. nr. 23 gesigneerd architect A. Pattyn (Oostende), als art-decogetinte panden, blijkbaar o.m. gevelvarianten - al of niet als samenstel - naar ontwerp van een en dezelfde architect. Nrs. 13, 19, l.g. z.g. "Villa Gaston-Fernand" en gesigneerd architect A. Devreese (Oostende): zelfde afwisselend gebruik van donkere en lichtere bakstenen o.m. volgens dambordpatroon, echter nr. 13 met getrapte profielen, gegroefde vlakken en getand lijstwerk in art deco, nr. 19 eerder neo-Lodewijk XVI-getint cf. gebogen kroonlijst van vensterrisaliet en stervormig deurbovenlicht. Nr. 17, z.g. "Happy Home", eveneens gesigneerd door vermelde architect en meer eclectisch dan art-decogetint. Nrs. 14, 22: zelfde opstand cf. bow-window, materiaalgebruik cf. baksteen en simili, en uitwerking cf. o.m. balkonleuning en bakstenen consoles van derde bouwlaag, echter meer eclectiserend vensterhoutwerk voor nr. 14 cf. cirkels en kleine roeden. Nr. 26, z.g. "Primrose", in aansluitende bouwtrant, echter vlakker gehouden opstand met art-deco-inslag. Nr. 20 als variante met gecementeerd gevelfront getypeerd door neorococogetinte festoenversieringen in gebogen frontonbekroning van brede venstertravee. Sporadische inslag van nieuwe zakelijkheid.