Geografisch thema

Pastoor Pypestraat

ID
6858
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6858

Beschrijving

Loopt van het Sint-Petrus en -Paulusplein en de Kaaistraat naar de Vindictivelaan. Korte rechte straat die aan noordelijk uiteinde een klein driehoekig pleintje vormt met de Sint-Paulusstraat en de Sint-Franciscusstraat. Eertijds "Kleine Kaaistraat" genoemd. Huidige benaming naar Hendrik -Paster - Pype, aalmoezenier van de zeelieden en stichter van de naar hem genoemde "Vrije Visserijschool"(1888). L.g. was na verschillende locaties samen met een klooster en museum gehuisvest op de hoek met het Sint-Petrus en -Paulusplein in een gebouwencomplex van 1938 naar ontwerp van architecten J. Viérin (Brugge) en T. De Lee (Oostende). Na verhuis van de school in 1978 werden de gebouwen afgebroken in 1992 en in 2000 vervangen door een nieuw complex met parochiaal centrum, tentoonstellingsruimte en appartementen, dat de zuidelijke straatzijde tot de Sint-Franciscusstraat beslaat.
Noordzijde vnl. woonfunctie met enkele later ingebrachte horecagelegenheden; laatste jaren toenemende leegstand en afbraak van panden. Burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, van een kelderverdieping en twee tot drie bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat, leien/pannen). Lijstgevels op natuurstenen plint of sokkel, met gediversifieerde gevelbekleding; kenmerkende dakkapellen en oeil de boeufs. Vernieuwde parementen o.m. nr. 2/ Kaaistraat met afgeschuinde hoektravee, vijfzijdige erker en smeedijzeren balustrade, van ca. 1928 naar ontwerp van T. De Lee cf. opschrift op plint (thans gesloopt). Verbouwde puien met blinde (nr. 8) of dichtgemetste vensters op de bovenverdieping (nr. 10).


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Oostende


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastoor Pypestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6858 (Geraadpleegd op 23-01-2021)