Pastoor Pypestraat

Beschrijving

Loopt van het Sint-Petrus en -Paulusplein en de Kaaistraat naar de Vindictivelaan. Korte rechte straat die aan noordelijk uiteinde een klein driehoekig pleintje vormt met de Sint-Paulusstraat en de Sint-Franciscusstraat. Eertijds "Kleine Kaaistraat" genoemd. Huidige benaming naar Hendrik -Paster - Pype, aalmoezenier van de zeelieden en stichter van de naar hem genoemde "Vrije Visserijschool" (1888). Laatstgenoemde was na verschillende locaties samen met een klooster en museum gehuisvest op de hoek met het Sint-Petrus en -Paulusplein in een gebouwencomplex van 1938 naar ontwerp van architecten J. Viérin (Brugge) en T. De Lee (Oostende). Na verhuis van de school in 1978 werden de gebouwen afgebroken in 1992 en in 2000 vervangen door een nieuw complex met parochiaal centrum, tentoonstellingsruimte en appartementen, dat de zuidelijke straatzijde tot de Sint-Franciscusstraat beslaat.

Noordzijde voornamelijk woonfunctie met enkele later ingebrachte horecagelegenheden; laatste jaren toenemende leegstand en afbraak van panden. Burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, van een kelderverdieping en twee tot drie bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat, leien/pannen). Lijstgevels op natuurstenen plint of sokkel, met gediversifieerde gevelbekleding; kenmerkende dakkapellen en oeil de boeufs. Vernieuwde parementen onder meer nummer 2/ Kaaistraat met afgeschuinde hoektravee, vijfzijdige erker en smeedijzeren balustrade, van circa 1928 naar ontwerp van T. De Lee zie. opschrift op plint (thans gesloopt). Verbouwde puien met blinde (nummer 8) of dichtgemetste vensters op de bovenverdieping (nummer 10).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda