Peter Benoitstraat

Beschrijving

Van Alfons Pieterslaan naar Kaïrostraat. Z.g. naar Vlaamse toondichter (Harelbeke, 1834-Antwerpen, 1901). Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij de eerste fase volgens plan L. Crépin van 1867. Schuinlopende straat met rijbebouwing; woonfunctie.
Straatbeeld met nog vrij homogeen karakter. Basisbebouwing van twee à drie bouwlagen, uit begin 1900 cf. dateringen. Overwegend samenstellen van eclectische enkelhuizen soms met art-nouveaugetinte afwerking cf. belijning van ijzerwerk, dakvensters, erkers, consoles, vensters o.m. accoladebogig bij nr. 73, en tegeltableaus met bloemmotieven (nr. 5). Verwante opstanden met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder pannen zadel- of mansardedak. Veelal gecementeerde en beschilderde lijstgevels o.m. verlevendigd met schijnvoegen, imitatiebanden, spiegels; ook parementen van geglazuurde bakstenen, bij nrs. 49-51 gesigneerd "M. DECOSTER CARRELAGES 66 RUE DU CAÏRE 68. OOSTENDE" en bij nr. 57 met verwerking van arduin voor kordons. Brede venstertravee meestal als risaliet gemarkeerd door gietijzeren leuning van bel-etagevenster, erker met bekronend balkon en al of niet oplopend in uitgewerkte trap-, tuit- of schoudergevel waarin dateringen 1903 (nr. 39), 1904 (nr. 53), 1905 (nrs. 36, 60), 1906 (nrs. 52, 54). Smalle deurtravee als trapkast; nog veelal beglaasde deuren met gestileerde gietijzeren hekjes; bovenlichten, bij nr. 45 met glas-in-loodvoorstelling van eenden en opschrift "Villa Marguerite"; huisnaaminscripties ter hoogte van deur o.m. op bovendorpels cf. "Villa Jeannine" (nr. 10), "Les Eglantines" (nr. 20), "Villa Chicago" (nr. 22), "Johanna" (nr. 30), "Villa Boniface" (nr. 33), "Villa Blanchee" (nr. 35), "Willy" (faiencetegeltableau nr. 59). Interieur nr. 57 bewaart in de hal nog zes muurschilderingen id est landschapstaferelen met molens en vogels gesigneerd en gedateerd H. Verbeke, 1908.
Anderzijds ook enkele uitgesproken neoclassicistische burgerhuizen met gecementeerde, witbeschilderde lijstgevel geritmeerd door kolossale pilasters op de bovenverdieping. Nr. 1 a: bijkomend mezzanino. Nr. 75: enkelhuis met brede venstertravee oplopend in gebroken fronton. Nr. 77: meest "klassieke" opstand - type dubbelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën - met hoekrisaliet, geblokte en Ionische pilasters resp. op begane grond en bovenverdieping, eenvoudig entablement met steigergaten, en versierde panelen op de borstwering.
Voorts twee neogotisch getinte panden van donkere baksteen cf. nrs. 15, 38; e.g. met verwerking van geglazuurde bakstenen voor strekken van muuropeningen en belijning van Brugse travee in trapgevel van deurtravee.
Weinig nieuwe bouw cf. o.m. nr. 7 met vier bouwlagen en achteruitwijkende dakverdieping, echter wel vernieuwde gevelparementen en enkele tot garage verbouwde souterrains.

QUAEGEBEUR M., Een "Thuishaven" in de Peter Benoitstraat, in Lange Nelle, 7, 1995, p. 169-176.