Platformstraat

Beschrijving

Korte straat die de Langestraat verbindt met de Hofstraat, aan oostzijde aansluitend op de Mariahofstraat. Voorheen "Twaalf Apostelenstraat". Huidige benaming vanaf de 19de eeuw naar het zogenaamd "platformebastion", een uitspringend gedeelte van de vroegere vestingen gelegen ten noordoosten van de Kapucijnenstraat. Zie kaarten aanleg circa tweede kwart van de 18de eeuw. Hoofdzakelijk woonfunctie; dominerend hotelcomplex op de hoek met de Hofstraat. Eenvoudige, doorsnee-architectuur uit de 20ste eeuw, nummer 3 met 19de-eeuwse kern. Nummer 4 met typerende portiekingang onder rondboog naar ontwerp van architect G. Galleyn van 1947.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1947/184.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 126.