Duinhelmstraat

Beschrijving

Rechte oost-west lopende straat van Albrecht Rodenbachstraat tot Dorpstraat. Getrokken tussen 1924 en 1926 in het kader van de tweede verkavelingsfase van de badstad Mariakerke. Basisbebouwing bestaande uit burgerhuizen, zowel vrijstaande huizen, zie nummers 36 en 42, als rijhuizen, bijvoorbeeld 26/ Madeliefjeslaan, hoekhuis van jaren 1920 met licht modernistische inslag, nummer 65, onderkelderd art-decobreedhuis met platte puntgevel boven elke travee, gescheiden door doorgetrokken muurdammen; en halfopen bebouwing, bijvoorbeeld nummer 11, wit vierkant villaatje met inslag Nieuwe Zakelijkheid, zie afgeronde eerste bouwlaag en terras met buisleuning. Vervanging en aanvulling door rijhuizen in jaren 1950. Enkele appartementsgebouwen van vier bouwlagen Op einde van de straat, een rond pleintje waaraan kleuterafdeling van Onze-Lieve-Vrouwcollege naar ontwerp van M. Molleman van 1963 (zie nummer 2). Gietijzeren lantaarnpalen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda