Geografisch thema

Graaf de Smet de Naeyerlaan (Hazegras)

ID: 6893   URI: https://id.erfgoed.net/themas/6893

Beschrijving

(Zie ook Oostende-Haven)

Lange straat van het Ernest Feysplein tot aan de Graaf de Smet de Naeyerbrug. Gedeelte tussen plein en Lijndraaiersstraat voordien "Goede Windstraat", de voornaamste straat van het Hazegras. Z.g. in 1785 onder de Oostenrijkse regering wanneer de wijk wordt uitgebouwd. De Goede Windstraat is voorheen een smalle straat met recht tracé, vanaf het Militair Arsenaal tot aan de Lijndraaiersstraat. K.B. van 17 juni 1899: stad krijgt toestemming tot aanleg van nieuwe laan in het verlengde van de Kapellestraat, over de Goede Windstraat, en met wijde bocht dwars door de terreinen van de kazerne, richting Maria Hendrikapark: de Goede Windstraat wordt verbreed en naar het zuiden verlengd. Nieuwe straat krijgt meteen huidige naam, als eerbetoon voor eerste minister. Afbraak van gebouwen van de lijndraaiers in de Lijndraaiersstraat, huizen aan westzijde van Goede Windstraat en groot deel van oude kazerne. Op l.g. terreinen creatie van nieuwe bouwblokken in dambordpatroon. Voor overgang naar Graaf de Smet de Naeyerbrug, ophoging van de weg, waardoor o.m. nu afgebroken kerk onder straatniveau komt te liggen. Invloed van de ophoging ook bij hoekhuis met de Slachthuiskaai (cf. nr. 98).
Basisbebouwing ten noorden van de Lijndraaiersstraat bestaande uit vnl. restaurants, cafés en hotels van begin 20ste eeuw; ook burgerhuizen. Nrs. 8, 9, 11 en 20, winkelhuizen aanleunend bij de stijl van het gevelensemble op het Ernest Feysplein: enkelhuizen van twee of drie traveeën en drie bouwlagen in neo-Vlaamse renaissance, cf. rode baksteen met natuurstenen banden en ornamenten, afgewerkt met trap- of tuitgevels. Nrs. 2-10, vervangen door recente middenhoogbouw, vroeger ensemble in dezelfde stijl. Nr. 6, sterk verbouwd neoclassicistisch gebouw met rond fronton, vroeger "Hotel au petit bateau". Oostkant van de straat tot 1996 gedomineerd door neogotische kerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte Ontvangenis, gebouwd in 1862-1864 door architect F. Lauwereys (Oostende), ontwerper van o.m. het tweede kursaal, het "Nieuw Station" op Hazegras en de Anglicaanse kerk in de Langestraat. Driebeukige basiliek in neogotische stijl met ingebouwde westtoren. Interieur en mobilair steken gunstig af tegen sober exterieur. Afgebroken in het kader van de herwaardering van de wijk. Hoekhuis links van de kerk (nr. 22) eveneens in dat kader gesloopt: vroeger deel uitmakend van de meisjesschool van de Zusters van de H. Jozef in de Vrijhavenstraat (cf. Vrijhavenstraat nrs. 37-39), neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Aan de andere kant van de kerk, nrs. 26-32, samenstel van vier huizen, als één geheel gebouwd ca. 1880; linkse huis afgebroken, gebruikt als pastorie, hoekgebouw rechts als jongensschool. Nu zijn de huizen gecementeerd en geschilderd, vroeger volgens neogotische trant in rode baksteen. Straatgevel van elf traveeën geritmeerd door pilasters; uiterste en centrale travee afgewerkt met puntgevels. Centrale deuren oorspronkelijk gevat in rondbogige waterlijst met rond medaillon; nu verwijderd. Ten zuiden van de Lijndraaiersstraat, vanaf nr. 34, basisbebouwing bestaande uit interbellumburgerhuizen. Hierbij gaan vaak dezelfde architecten en aannemers te werk: architect A. Devreese (Oostende) voor de nrs. 54, 68, 78, 82 (nu met nieuw parement) en 90, architect A. Vereecke (Middelkerke) voor nrs. 52, 62 en 98 en aannemer I. Lingier (Bredene) voor de nrs. 34, 54, 68, 78, 88 en 98 (cf. eveneens nr. 10). Nrs. 34-40, interbellumgevelrij op bouwblok tussen Lijndraaiersstraat en Vaartstraat, bestaande uit burgerhuizen met bescheiden vormgeving, lijstgevels van twee of drie traveeën en drie tot vier bouwlagen Nr. 34, hoekhuis van jaren 1930 gebouwd door aannemer I. Lingier (Bredene) in historiserende trant; rode baksteenbouw met gecementeerde details, o.m. afgeschuinde hoek, erker, kordons en versieringen muuropeningen. Nr. 40, burgerhuis in dezelfde stijl, maar iets meer art-decogetint. Nr. 44, hoekhuis in historiserende stijl onder mansardedak met in Vaartstraat aansluitend twee opslagruimtes met tuitgevel: oorspronkelijk in veelkleurig metselwerk, nu witgeschilderd. Nr. 38 met vooruitstrevender art-decovormgeving van jaren 1930.
Tussen de Vaartstraat en de Slachthuiskaai, nrs. 48-98, aaneensluitende eclectische interbellumgevelrij, bestaande uit grote burgerhuizen en enkele appartementsgebouwen.

DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 59-60.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Hazegras
  Oostende (Oostende)

 • Is gerelateerd aan
  Graaf de Smet de Naeyerlaan (Haven)
  Graaf de Smet de Naeyerlaan (Oostende)

 • Omvat
  "Hotel de Bruges", art-decocomplex
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 10 (Oostende)

 • Omvat
  Appartementsgebouw
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 52 (Oostende)

 • Omvat
  Appartementsgebouw Compas
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 98 (Oostende)

 • Omvat
  Appartementsgebouw Villa Marie
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 84 (Oostende)

 • Omvat
  Appartementsgebouwen Zonneweelde en Huize Boschzicht
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 92, 94 (Oostende)

 • Omvat
  Art-deco-burgerhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 60 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 40 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 88 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 78 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 68 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis Jose-Jaques
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 96 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door A. Devreese
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 54 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis ontworpen door A. Vereecke
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 62 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis van 1929
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 80 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis Villa Carlo
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 56 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis Villa Hetty-Ulysse
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 90 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis Villa Jeanne
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 76 (Oostende)

 • Omvat
  Burgerhuis Villa Mon Rêve
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 74 (Oostende)

 • Omvat
  De Illusie, café en theaterzaal
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 19A (Oostende)

 • Omvat
  Eclectisch winkelhuis
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 2 (Oostende)

 • Omvat
  Ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementsgebouwen
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 52, 54, 56, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 74, 76, 78, 80, 84, 86, 88, 90, 9...

 • Omvat
  Herenhuis Haar Verlangen
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 64 (Oostende)

 • Omvat
  Herenhuis Villa Julia
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 86 (Oostende)

 • Omvat
  Huis De Vrede
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 16 (Oostende)

 • Omvat
  Villa Plaisance
  Graaf de Smet de Naeyerlaan 66 (Oostende)