Heilig-Hartlaan

Beschrijving

Van Nieuwpoortsesteenweg naar Heilig Hartplein met het gelijknamige bedehuis. Aanleg naar aanleiding van de in 1914 opgestarte bouw van de tweede nieuwe parochiekerk in de westelijke stadsuitleg. Brede rechte straat uitlopend op de noordwest-gevel van de Heilig Hartkerk; bewaarde kasseien en enkele gietijzeren straatlantaarns. Dominerende woonfunctie met burgerwoningen en appartementsgebouwtjes; winkelpanden onder meer bij hoeken Nieuwpoortsesteenweg. Rijbebouwing met drie à vier bouwlagen uit interbellum en later. Zowel eclectische als modernistische inslag. Nummer 14: neorococogetint herenhuis onder meer met spiegelbogige muuropeningen. Nummer 16 in aansluitende, vereenvoudigde bouwtrant en met gebogen erker. Nummers 3, 5, 7: modernistisch getinte panden respectievelijk gesigneerd architect J. Gunst (Oostende), J. Brackx (Oostende) en L. Corneau (Oostende); bakstenen gevelfronten met horizontaliserende raamregisters en onder meer over de verdieping doorgetrokken bow-window.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda