Heilig-Hartplein

Beschrijving

Trechtervormig eindpunt van Heilig Hartlaan ten zuiden van Nieuwpoortsesteenweg. Locatie van de Heilig Hartkerk, de tweede nieuwe parochiekerk in de westelijke stadsuitleg, waarvan de in 1914 opgestarte bouw leidt tot de heraanleg en sanering van de toen verpauperde buurt met onder meer beluiken. Nieuw stratenpatroon met Heilig Hartlaan, -plein, Bouwmeesters-, Beeldhouwers- en Schildersstraat respectievelijk ten noordwesten, noordoosten, zuidwesten en zuidoosten van de kerk sluit aan bij de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899.

Kerkplein als plantsoen met rijhuizen aan noord- en westzijde, respectievelijk aansluitend bij bebouwing aan Beeldhouwers- en Bouwmeestersstraat. Woonfunctie; burgerwoningen en appartementsgebouwtjes, overwegend uit interbellum. Geknikte pleinwanden ter hoogte van nummers 7 en 8. Breedhuizen, uitgezonderd de voormalige pastorie nummer 10, met twee à vier bouwlagen Naast modernistisch ook enkele art-decogetinte panden. Nummer 12: typerende lichtgroene betegeling en centrale gebogen erker onder gietijzeren balkonleuning. Nummer 14: verzorgde bakstenen opstand met tot boven de kroonlijst doorgetrokken lisenen; beglaasde rechthoekige deur met afgeschuinde bovenhoeken (inmiddels gesloopt).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda