Hendrik Conscienceplein

Beschrijving

Vierkantig plein met centraal plantsoen, ter hoogte van kruispunt Dokter Verhaeghe- en Honoré Borgersstraat. Z.g. naar Vlaamse schrijver (Antwerpen, 1812 - Brussel, 1883) cf. ook nabijgelegen Hendrik Conscienceschool aan Dokter Verhaeghestraat nrs. 3-7. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginne- en North-/Elisabethlaan. Woonfunctie. Basisbebouwing uit eerste kwart van de 20ste eeuw. Eclectische enkelhuizen met twee à twee en een halve bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Noordwestelijke- en zuidoostelijke gevelwand bewaren meest interessante opstanden. Nrs. 3, 4, 6 neo-Lodewijk XVI-getint cf. pilasters, medaillons, balusterbalkon waarvan deurvensters met centraal mannenhoofd (nr. 6), uitgewerkte halfronde dakvensters (nrs. 4, 6) en vierzijdige hoekerker onder koepeltje (nr. 3).