Hofstraat

Beschrijving

Oost-west verlopende straat van Kapucijnenstraat naar Albert I-promenade. Grotendeels na het slopen van de vestingwerken noord (1865-1867) en genoemd naar het Prinsenhof. Laatstgenoemde tuin, aangelegd in 1837 in de noordwesthoek van de stadsvesten, wordt in 1863 gerooid om plaats te maken voor het niet verwezenlijkte Koninklijk Paleis. Rechte straat, opklimmend naar Albert I-promenade. Basisbebouwing van burgerhuizen met neoclassicistische inslag uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummers 2, 2a, 4, 6, 9); nummer 8 zogenaamd "Zéphir" (zie opschift deurbovenlicht met glas in lood) met gietijzeren balkonleuning; diverse aanpassingen van gevelparementen in interbellum, onder meer nummer 7, zogenaamd "Villa Remy Berthe" met art-deco-inslag, nummers 20 en 21 met modernistische inslag; tevens vervangende nieuwbouw van zes tot tien bouwlagen uit de tweede helft van de 20ste eeuw; braakliggend perceel bij hoek Platformstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda