Nieuwpoortsesteenweg (Raversijde)

Beschrijving

Verbindingsweg met recht tracé tussen "Petit Paris" (Oostende) en Nieuwpoort, aangelegd in 1823. Ten oosten van Raversijde, gedeeltelijk van verkeer ontlast sinds de aanleg van de Duinkerkseweg in 1982 met afbuigend tracé naar het zuiden. Ten zuiden van het verkeersknooppunt van beide wegen, beeldbepalende Internationale Luchthaven van Oostende van 1968 (zie Nieuwpoortsesteenweg nummers 885-889). Bij de aansluiting van de West-, Midden- en Zeelaan, eenvoudige lintbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw met burgerhuizen en handelspanden, nog niet aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911. Naar Middelkerke op, ten zuiden aanpalende startbaan van de luchthaven en ten noorden  "Recreatiedomein Middelkerke" met natuurgebied en camping. Nummer 947 A: sterk verbouwde voormalige hoeve als restant van de landelijke bebouwing; losse, lage witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig opgesteld rondom het erf; jaarstenen "1878" en "1885".

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 114.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda