Torhoutsesteenweg (Stene)

Beschrijving

Vertrekt van het Leopold I-plein in Oostende naar Torhout, en doorkruist daarbij Stene vanaf de Mariakerkelaan tot aan de Oostendsesteenweg. Tijdens de Oostenrijkse periode aangelegd naar het principe "van toren tot toren"; stuk Oostende-Wijnendale in 1765, aansluitend bij het traject Wijnendale-Torhout uit 1751. Als zodanig aangeduid op Ferrariskaart (1771-1777). De oudste bebouwing aan dit rechte tracé bestond uit herbergen, onder meer de nu verdwenen "Hooge Barriere" (1766) op de hoek met de Steensedijk, dat hoorde bij de tolboom op die plaats. Verder, herbergen van het type afspanning, waarop de huidige "Afspanning 't Paard" (nummer 476) teruggaat. Aan de steenweg stond vroeger een houten staakmolen, aangeduid op Vander Maelenkaart, 1842; afgebroken in 1932; de Windmolenstraat verwijst nog steeds naar de locatie.

Heterogeen straatbeeld met dominerende handelsfunctie, ten zuiden van de Schorredijk overgaand in landelijk gebied, met onder meer ruilverkavelingen van 1973 en schaarse bebouwing, bijvoorbeeld een schuin ingeplante boerenarbeiderswoning op de hoek Leemstraat (nummer 731), witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, onder zadeldak (recente golfplaten).

Noordelijk gedeelte van de Torhoutsesteenweg met lintbebouwing, aansluitend bij straatbeeld op grondgebied Oostende. Verder bijna uitsluitend bestaande uit handelsgebouwen van de 20ste eeuw. Vóór kruising met Duinkerkseweg bewaarde interbellumcomplexen, onder meer de vroegere wijngroothandel "Vandermeulen Frères" (zie nummer 556), bestaande uit villa en bijhorende loodsen met art-deco-inslag; metaalconstructiebedrijf waarvan de loodsen met gevelbekleding in Nieuwe Zakelijkheid (nummer 535); gebouw van vroegere petroleumhandel in de trant van de Nieuwe Zakelijkheid met witte horizontaal benadrukte lijstgevel (nummer 405). Verder naar het zuiden, grote commerciële centra uit de jaren 1980-90, onder meer de Landroover Garage "Ter Steene" in strakke zakelijke vormgeving (nummer 704). Verscholen achter de gevels van deze complexen enkele bewaarde 19de-eeuwse hoeves, onder meer " 't Withof" (zie nummer 617) en "De Cafhoekhoeve" (zie nummer 686). Schaars bewaarde woningen in eclectische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer fraai burgerhuis met 18de-eeuws getinte versiering (zie nummer 548) en "De kanteeltjes", lage woning met kenmerkende gekanteelde afwerking van de gevel (nummer 623). Ten westen van de Torhoutsesteenweg, betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog, circa 1998 afgebroken.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 159.
  • HAELEWYN R., Oostenrijkse..., p. 27-29.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Blankenberge, 1985, nr. 200 en deel 3, nr. 180. (prentbriefkaarten)

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda