Jules Peurquaetstraat

Beschrijving

Van Torhoutsesteenweg naar Kaïrostraat. Zogenaamd naar socialistisch voorman, schepen van openbare werken en volksvertegenwoordiger (1885-1947); voorheen "Veldstraat". Aanleg kadert in verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij eerste fase vlg. plan van L. Crépin van 1867. Rechtlijnige straat. Dominerende woonfunctie.

Basisbebouwing uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw; nummer 96 gedateerd 1900 in dakvenster. Overwegend neoclassicistische enkelhuizen met twee, twee en een halve of drie bouwlagen, en twee à drie traveeën voornamelijk onder zadeldak (nok evenwijdig met straat); weinig souterrains zie onder meer nummers 106, 108, 110. Doorgaans eenvoudige lijstgevels al of niet gecementeerd met schijnvoegen, ook als samenstellen. Nummer 74: bewaarde bovenverdieping meer uitgewerkt zie geriemde vensteromlijstingen met versierde sluitsteen, hoofdgestel voorzien van rozetten in beraapte spiegels en mascarons ter hoogte van consoles. Nummer 28: vervallen houten winkelpui. Ook meerdere parementen van geglazuurde bakstenen.

Anderzijds ook enkele eclectische panden veelal met twee ongelijke traveeën Nummer 83: bel-etagevenster voorzien van buikige leuning en dubbel deurbovenlicht met ronde oculus. Nummer 106: jaartal 1909 in dakvenster en brede venstertravee gemarkeerd door gestileerde gietijzeren balkonleuningen. Voorts enkele appartementsgebouwen uit jaren 1960 en later, tot vier bouwlagen met achteruitwijkende dakverdieping.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda