Kaaistraat

Beschrijving

Noord-zuid verlopende straat tussen Groentenmarkt en Sint-Petrus- en Paulusplein. Tracé vastgelegd in 1615 en enigszins schuin verlopend ten opzichte van dambordpatroon van binnenstad, dit ten gevolge van toenmalige oriëntatie op de Kaai- of Brugsepoort in zuidoostelijke hoek van vesting Oostende. In de 19de eeuw belangrijke handels- en toeristische as met onder meer verscheidene hotels; de geleidelijke verschuiving van toerisme naar Zeedijk en westelijke stadsuitbreiding in het laatste kwart van de 19de eeuw brengt functieverschuiving teweeg, onder meer met vestiging van zusters van Sint-Jozef in het voormalig "Hotel d'Allemagne". Thans verstilde winkelstraat met onder meer afdeling van het Onze-Lieve-Vrouwecollege (nummer 22) en meerdere leegstaande panden; naar Sint-Petrus- en Paulusplein nog enkele herbergen in eenvoudige panden uit het laatste kwart van de 19de eeuw, onder meer op drie hoeken bij Sint-Paulusstraat nummer 32 zogenaamd "Godetia", nummer 34 zogenaamd "De Barcadere" (gesloopt in 1997) en nummer 51 zogenaamd "Vetty II"; nummers 44-46 zogenaamd "Café Union". Aaneengesloten bebouwing van onder meer neoclassicistisch getinte breedhuizen, onder meer met aangepaste gevelparementen (nummers 9, 11, 15, 28, 30); tevens modernistisch getinte burgerhuizen (nummers 26, 29 en 38) en appartementen uit het derde kwart van de 20ste eeuw, laatstgenoemde van vier tot acht bouwlagen (nummers 23, 27, 43, 45 en 61).

• DEBAERE O., Stedenatlas: Oostende. Een topografisch overzicht van de ontwikkelingen van een fel begeerde havenstad, onuitgegeven licentiaatverhandeling, RUG, 1993.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda