Kapellestraat

Beschrijving

Z.g. naar verdwenen kapel uit ca. 1650 op gronden tussen Ooststraat en Sint-Paulusstraat. Oorspronkelijk van Wapenplein naar zuidelijke vestingen (heden Jozef II-straat); bij stadsuitbreiding van 1781-1782 doorgetrokken tot aan de Keizerskaai (heden Vindictivelaan) aan de handelsdokken. Heden belangrijkste en verkeersvrije winkelstraat van Oostende. Rechtlijnig tracé met aaneengesloten bebouwing. Oudste panden opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw, vnl. neoclassicistische breedhuizen van drie traveeën en drie à vier bouwlagen, bepleisterde en witbeschilderde gevelparementen waarin rechthoekige vensters in vlakke of geriemde omlijsting (nrs. 11, 12, 14, 31, 48, 69, 79, 81, 85, 87, 105); verder bebouwing uit jaren 1920-1930 o.m. met art-deco- en modernistische inslag; wederopbouwpanden (na de Tweede Wereldoorlog) naar vooroorlogs modernistisch model, o.m. tussen Ooststraat en Witte Nonnenstraat en nr. 89. Bouwhoogte van twee tot vijf bouwlagen, uitgezonderd appartementen van tien bouwlagen bij Vindictivelaan.

De geschiedenis van de Kapellestraat, de Kaaistraat en de Kerkstraat (2 delen), in Ostend Flash, februari en maart 1962.
DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 79, 143.