Karel Janssenslaan

Beschrijving

Van Hendrik Serruyslaan naar Leopold I-plein; tussen Leopold II-laan en Léon Spilliaertstraat begrensd door het Leopoldpark ten zuiden. Z.g. naar Oostends burgemeester van 1882 tot 1887; oorspronkelijk "Chaussée de Nieuport". Aanleg kadert in de eerste fase van de westelijke stadsuitleg vlg. plan van L. Crépin van 1867 met het Leopoldpark als kern en vanaf 1874 gerealiseerd door Delbouille.
Rechtlijnige straat met rijbebouwing van drie tot zeven bouwlagen al of niet met terugwijkende dakverdieping. Oorspronkelijke residentiële functie, vnl. ter hoogte van het Leopoldpark, o.m. nog gekarakteriseerd door een herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. IJzerstraat nr. 1), nu echter vnl. door appartementsgebouwen van het type residentie waarvan de oudste opklimmen tot ca. 1950 en naar verluidt o.m. naar ontwerp van architect G. Boutelier (Oostende) cf. nr. 19 z.g. "Residentie Mayfair" getypeerd door arduinen bekleding voor begane grond, neoclassicistisch getint portaal omlijst door gecanneleerde pilasters onder kroonlijst, en gietijzeren vensterleuningen met vorkmotief.
Resterende oorspronkelijke bebouwing uit eind 19de eeuw; lijstgevels met neoclassicistische inslag cf. nr. 14. Ook enkele eclectische en art-decogetinte panden uit interbellum cf. nr. 49 met gebogen fronton en erker.

FALISE J.-P., Straatnamen te Oostende, in De Plate, 1987, p. 89-91, 124-126.
FARAZYN D., Oostendse straatnamen gewijzigd in de 19de en 20ste eeuw, in De Plate, 1978, p. 50-55, 78-79.