Gebogen straat tussen en in het verlengde van de Troonstraat en de Koningsstraat. Gedeelte van de zogenaamd 'Koninklijke Baan", hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-Middelkerke. Aanleg gaat terug op eerste fase van de westelijke stadsuitbreiding volgens plan van L. Crépin van 1867: de Koningsstraat liep daarin in rechte lijn van de Leopold II-laan naar de Wellingtonrenbaan. Bij uitbreiding van het park van het Koninklijk Chalet circa 1902 werd het gedeelte van de Koningsstraat tussen de Chaletstraat en de Koninginnelaan, om het park heen gebogen en krijgt daarom de naam "Krommestraat"; het deel vanaf de Koninginnelaan naar de renbaan noemt men de "Koersenlaan". Na de Eerste Wereldoorlog krijgen laatstgenoemde twee straten één naam: "Generaal Jungbluthlaan", om in 1938 de Koningin Astridlaan te worden.
Straat bebouwd met grote complexen: noordelijke straatzijde gedomineerd door het prestigieuze "Thermae Palace" hotel (nummer 7; zie Zeedijk), gebouwd in 1933 naar ontwerp van het Parijse architectencollectief J. Flegelheimer, H. Bard en F. Garella en de Oostendse architect A. Daniels (1883-1976); de bijhorende urbanistische projecten blijven onuitgevoerd. Verder aan noordzijde, de omheiningmuren van het Koningspark (zie Koningspark), de voormalige privé-tuinen van de Koninklijke Chalets. Zuidelijke straatzijde grotendeels ingepalmd door de omheiningmuren van de Wellingtonrenbaan (zie Sportstraat nummer 8). Verder op het bouwblok tussen de Koningin Astridlaan en de Wellingtonstraat (zie Wellingtonstraat), hotel "Royal Astrid", waar tot voor kort de kuurtraditie van het Thermae Palace werd verdergezet en de nieuwe openbare bibliotheek.
DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 86.
Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koningin Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/6931 (geraadpleegd op ).