Geografisch thema

Koningsstraat

ID
6934
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6934

Beschrijving

Van Leopold II-laan naar de huidige Parijsstraat. Aanleg kadert in eerste fase van de westelijke stadsuitbreiding vlg. plan van L. Crépin van 1867: rechte straat tussen de vroegere Leopoldlaan (huidige Leopold II-laan) en de Wellingtonrenbaan. Daarbij wordt het tracé van de vroegere "Duinenweg" gevolgd, die liep vanuit Middelkerke tot tegen huidige Torhoutsesteenweg; het was een driftweg, pad waarlangs het vee werd gedreven tussen duinen en poldergebied, aangelegd in de 15de eeuw bovenop de Graaf Jansdijk. Gedeelte van de z.g. "Koninklijke Baan", hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-Middelkerke.
Oorspronkelijk "Parijsstraat" genoemd, vanaf 1888 "Rue Royal". Uitbreiding van het park van het Koninklijk Chalet ca. 1902: het gedeelte van de Koningsstraat tussen de Chaletstraat en de Koninginnelaan, wordt naar het zuiden toe om de tuin heen omgebogen en krijgt de naam "Krommestraat"; het deel vanaf de Koninginnelaan naar de renbaan noemt men de "Koersenlaan". Na de Eerste Wereldoorlog krijgen l.g. twee straten één naam: "Generaal Jungbluthlaan", om na 1938 de Koningin Astridlaan te worden.
Aangelegd als één van de meest prestigieuze straten in de westelijke stadsuitbreiding; dominerende residentiële functie, eveneens pensions en hotels zoals het "Hotel Savoy", op de hoek met de Leopold II-laan (afgebroken voor appartementsgebouw) en enkele winkels. Er wordt daarbij gelet op de inplanting van de huizen, vb. nrs. 28-32: beeldbepalend op het kruispunt met de Van Iseghemlaan; thans gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Straatbeeld met heterogeen karakter. Beperkt bewaarde belle-epoque-basisbebouwing van het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw, neoclassicistisch getinte en vnl. eclectische rijhuizen van het bel-etagetype: twee en een halve à drie bouwlagen met souterrain en twee ongelijke traveeën onder zadel- of mansardedak. Nr. 64, neoclassicistisch getint enkelhuis met lijstgevel naar ontwerp van architect C. Pil (Oostende) getypeerd door erker op eerste verdieping en uitbuikende balkonleuningen op bel-etage en tweede verdieping; verhoogd met één verdieping. Nr. 45, eclectisch enkelhuis onder pseudo-mansardedak, lijstgevel getypeerd door trapezoïdale erker met rondboogvensters en dakvensters met frontons (één verdwenen); arduinen sokkel doorbroken met garagepoort; vernieuwd houtwerk. Nr. 61, z.g. "Villa Yvonne" (cf. gevelopschrift), eclectisch burgerhuis met gecementeerde en geschilderde lijstgevel, bekroond door centraal fronton. Gevel opgebouwd uit gesuperposeerde erkers met gietijzeren balkonleuningen; tegeltableaus; begane grond met koetspoort en deur, deels beglaasd en voorzien van ijzeren hekjes. Nr. 63, in dezelfde trant maar met bel-etage, "Hotel Thevenet", getypeerd door korfbogige erker op bel-etage en gietijzeren balkonleuningen op de verdieping. Nr. 82, eclectisch bel-epoqueburgerhuis; geschilderde gecementeerde lijstgevel met brede, uitgewerkte venstertravee uitlopend in tuitgevel met bekronend fronton, houten erker met fronton op derde bouwlaag; eerste en tweede bouwlaag sterk verbouwd.
Op nr. 79/ Parijsstraat, vroegere hoofdingang tot het Koningspark (zie Koningspark), de voormalige privé-tuin van de Koninklijke Chalets en vanaf 1955 van de Koninklijke Villa naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge), vandaag gebruikt als viersterrenhotel en restaurant (zie ook Zeedijk). Nieuwe, tweede bouwfase blijkbaar vnl. ingezet vanaf jaren 1950-1960: appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen, vb. nr. 43.

DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 87.
LOMBAERDE P., Leopold II. Koning-bouwheer, Gent, 1995, p. 38-39.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  "La Tourelle", eclectisch enkelhuis

 • Omvat
  Appartementsgebouw

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van vier eclectische burgerhuizen

 • Omvat
  Hotel Palm Beach

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Neoclassicistisch enkelhuis

 • Omvat
  Rusthuis "Les Etoiles"

 • Is deel van
  Oostende


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Koningsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6934 (Geraadpleegd op 07-05-2021)