Maria Theresiastraat

Beschrijving

Van Nieuwpoortsesteenweg naar Wellingtonstraat. Zogenaamd naar de Keizerin van Oostenrijk, tevens Aartshertogin der Oostenrijkse Nederlanden (1717-1780). Aanleg eind 19de eeuw als element van het stratenplan in dambordvorm ten noordwesten van de Nieuwpoortsesteenweg, tussen Koninginnelaan en hippodroom. Recht tracé; kasseibestrating; gietijzeren straatlantaarns. Woonfunctie. Tussen nummers 9 en 11, betonnen afsluiting waarachter koer met voormalig industrieel (?) gebouwtje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Basisbebouwing overwegend uit het begin van de 20ste eeuw zie jaarcartouches 1900 (nummer 4), 1902 (nummer 19); 1924 (nummer 54). Eclectische enkelhuizen meestal met souterrain, twee en een halve à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadel- of (pseudo-)mansardedak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels veelal gecementeerd en al of niet beschilderd, nummers 22, 24 met bijkomende tegelversiering; ook parementen van geglazuurde bakstenen zie onder meer nummers 32, 34. Brede venstertravee vaak als risaliet oplopend in topgevel zie onder meer gelede schoudergevel (nummer 4), afgeknotte puntgevels (nummers 14, 16, 19, 24) en gebogen frontonbekroning (nummers 22, 28); voorts benadrukt door erker, balkon en/of vensterleuningen. Smalle travee als trapkast; benadrukte deurpartij zie omlijste bovenlichten; huisnamen als "Villa Corine" (nummer 4), "Villa Julienne-Jaques" (nummer 14), "Villa Roger" (nummer 19), "Villa Louise" (nummer 22), "Villa Magda" (nummer 25), "Villa Vera" (nummer 26), "Villa Yolande" (nummer 28). Meerdere samenstellen onder meer lopend om de hoeken van aanpalende straten zie nummers 19-25/ Velodroomstraat nummers 34-38; nummers 27-33 als sobere pendant van de eenheidbebouwing Velodroomstraat nummers 31-35.

Nummers 26, 28: ensemble met art-decogetint gevelparement zie gestileerde bloemmotieven als omlijsting van muuropeningen en mascarons als sluitstenen, respectievelijk gesigneerd aannemer G. Maes en E. David. Nummer 59, hoek Wellingtonstraat: handels- en appartementsgebouw met vijf bouwlagen, uit jaren 1940, gesigneerd architect M. Dinnewet (Oostende) (gesloopt anno 2004).

Voorts, verbouwingen onder meer enkele tot garage verbouwde souterrains, nieuwe gevelparementen en recentere appartementsgebouwtjes met zelfde schaal als oorspronkelijke bebouwing.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda