Schippersstraat

Beschrijving

Noord-zuid verlopende straat van Vissersplein naar Langestraat. In de 17de eeuw "Breestraat" genaamd, nadien ook "Rue de bateliers" en "Koninklijke straat der schippers" naar het gildenhuis der schippers dat zich in deze straat bevond. Thans gedifferentieerde functie met onder meer woningen en appartementen, garages en enkele horecazaken. Smalle, gekasseide straat met heterogene bebouwing onder meer panden van twee à drie traveeën en tot vier bouwlagen met parementen van onder meer geglazuurde siersteen (nummers 8, 20, 26, 52) uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In het kader van de herwaardering van het Visserskwartier wordt vanaf 1987 en in opdracht van "De Gelukkige Haard" tussen de Schippersstraat en de Franciscusstraat het sociaal woonproject "Eigen Haard" gerealiseerd naar ontwerp van de architecten H.J. Ampe en S. Mc Cann (nummers 37-45): appartementsblokken van vier bouwlagen en met verspringende rooilijn rondom een gekasseide binnenplaats met groenaanplanting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda