Sint-Catharinaplein

Beschrijving

Rechthoekig plein aan kruispunt Leffinge- en Stuiverstraat met centraal, beboomd en omhaagd plantsoen. Benaming verwijst naar de vanaf 1744 aangelegde Sint-Catharinapolder ten westen van de stad zie de zogenaamd "Historische polders van Oostende"; kruising van vermelde straten, oorspronkelijk polderwegen, vormt het centrum van de verdere westelijke stadsuitleg grosso modo volgens dambordpatroon conform plan van V. Besme van 1899.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- en mansardedaken, opklimmend tot begin 1900 zie nummer 11 in lijn van 19de-eeuwse traditie met gecementeerde lijstgevel en afgeschuinde hoektravee onder overstek. Zowel eclectische als art-decogetinte panden uit interbellum; uitzonderlijke modernistische inslag zie nummer 12 a. Nummer 8: dubbelhuis met garage, uit jaren 1930; typerend fries met florale motieven in art-decostijl onder de kroonlijst. Nummers 29-30: eclectisch samenstel - spiegelbeeldschema - met brede venstertravee gemarkeerd door driezijdige erker onder gietijzeren balkonleuning en oplopend in dakvenster voorzien van geknikte kroonlijst. Voorts ook vernieuwde gevelparementen en verbouwde begane gronden. Nieuwbouw blijkbaar ingezet in jaren 1960 zie appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda