Steensedijk

Beschrijving

In 1608 als eerste dijk na het beleg van Oostende heraangelegd (1600-1604). Lopende vanaf de plaats van het vroegere Albertusfort langs Stene-Dorp tot Snaaskerke. Polderlandschap met lagergelegen akkers enkel behouden in het laatste gedeelte aan de grens met Zandvoorde. Verder, ten oosten van de Torhoutsesteenweg lopende door recente verkavelingen voor villa's en sociale woningbouw, onder meer op de plaats van het voormalige vliegveld van Stene (zie nummer 186). Hetzelfde beeld ten westen van de steenweg, aan de noordkant van de dijk, met onder meer sociale woningbouw door de "Gelukkige Haard" tussen de Steensedijk en de Mariakerkelaan; de zuidkant van de Steensedijk wordt getypeerd door arbeidershuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, van één à anderhalve bouwlaag (zie nummers 343-401) waarachter een bewaarde hoeve, de "Hooge Barriere" (zie nummer 403).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 152.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda