Geografisch thema

Steensedijk

ID
6991
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6991

Beschrijving

In 1608 als eerste dijk na het beleg van Oostende heraangelegd (1600-1604). Lopende vanaf de plaats van het vroegere Albertusfort langs Stene-Dorp tot Snaaskerke. Polderlandschap met lagergelegen akkers enkel behouden in het laatste gedeelte aan de grens met Zandvoorde. Verder, ten oosten van de Torhoutsesteenweg lopende door recente verkavelingen voor villa's en sociale woningbouw, onder meer op de plaats van het voormalige vliegveld van Stene (zie nummer 186). Hetzelfde beeld ten westen van de steenweg, aan de noordkant van de dijk, met onder meer sociale woningbouw door de "Gelukkige Haard" tussen de Steensedijk en de Mariakerkelaan; de zuidkant van de Steensedijk wordt getypeerd door arbeidershuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, van één à anderhalve bouwlaag (zie nummers 343-401) waarachter een bewaarde hoeve, de "Hooge Barriere" (zie nummer 403).

 • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 152.

Bron: CALLAERT G., DELEPIERE A.-M., HOOFT E., KERRINCKX H. & VANNESTE P. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoningen

 • Omvat
  Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Historische hoeve Hooge Barriere

 • Omvat
  Luchthavengebouw

 • Is deel van
  Stene


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steensedijk [online], https://id.erfgoed.net/themas/6991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.