Geografisch thema

Troonstraat

ID
6998
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6998

Beschrijving

Lange straat van de 17 Oktoberstraat tot aan de Zeedijk, in het verlengde van de Koningin Astridlaan; gedeelte van de z.g. "Koninklijke Baan", hier aangelegd begin de 20ste eeuw, nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-Middelkerke.
Heette vroeger Leopold II-straat, en liep toen met recht tracé gr. m. tot aan het Albertusrondpunt bij de Aartshertogstraat. Weg overgenomen door de Staat ca. 1955 en verbreed tot op 38 meter met in het midden een trambedding met dubbel spoor; verlengd met een boog ten zuiden van de Raversijdestraat, om aan te sluiten op de Zeedijk ter hoogte van de Dinantstraat. Voor de verbreding, straat met hotels en vakantiehuizen, vb. Hotel "Buckingham Palace", verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Nu bijna uitsluitend vrij recente appartementsgebouwen, vb. nr. 7, betonconstructie, voormalige garage met appartementen erboven. Heel weinig eengezinswoningen: enkele villa's uit de tweede helft van de 20ste eeuw, van de oorspronkelijke bebouwing slechts één burgerhuis bewaard (cf. nr. 234).

DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 160.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Eclectisch burgerhuis

  • Is deel van
    Mariakerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Troonstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6998 (Geraadpleegd op 24-02-2021)