Velodroomstraat

Beschrijving

Van Koninginnelaan naar Sport- en Eduard Decuyperstraat, alwaar vroeger een velodroom was (1895-1901). Aanleg eind 19de eeuw als element van het stratenplan in dambordvorm ten noordwesten van de Nieuwpoortsesteenweg tussen Koninginnelaan en hippodroom. Recht tracé; kasseibestrating. Noordelijke straatzijde, ter hoogte van huidige nieuwe brandweerkazerne, eertijds vestigingsplaats van de in 1888 door pastoor H. Pype (Geluwe 1854 - Oostende 1926) gestichte "Vrije Visserijschool Sint-Andreas". Voormalige locatie van de in 1898 opgerichte brouwerij zogenaamd "Brasserie du vélodrome", zie bewaarde inscriptie boven poort van oorspronkelijke brouwerswoning nummer 18, zogenaamd "Villa Charles". Dominerende woonfunctie. Straatgedeelte tussen Maria Theresia- en Sportstraat gekenmerkt door homogene gevelwanden.

Basisbebouwing uit begin 20ste eeuw zie jaarcartouches "1900" (nummer 9), "1903" (nummer 48), "1906" (nummers 63, 64), "1907" (nummers 56, 58). Eclectische enkelhuizen met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat). Lijstgevels; variërend materiaalgebruik onder meer geglazuurde bakstenen (nummers 56-64), ook contrastrijke beschilderingen. Brede venstertravee als risaliet meestal hoger oplopend in topgevel of dakvenster waarin soms datering; ter hoogte van tweede bouwlaag, erker onder gietijzeren balkonleuning. Dito leuningen voor bel-etagevensters. Smalle travee als trapkast. Veelal benadrukte deurpartijen, zie omlijstingen en divers uitgewerkte bovenlichten ter hoogte van dewelke ook huisnamen zie onder meer "Les Paquerettes" (nummer 43), "Villa Anna" (nummer 56), "Villa Yvonne" (nummer 58); nummer 60 volgens opschrift van art-nouveaugetint faiencetegeltableau zogenaamd "Marc-Lea". Meerdere samenstellen onder meer lopend om de hoeken van aanpalende straten zie nummers 34-38/ Maria-Theresiastraat nummers 19-25, nummer 51/ Frans Musinstraat nummer 28. Nummers 56-64 als deel van aansluitende huizenblokken aan Frans Musinstraat nummers 8-26 en Sportstraat nummers 11-15, 19-23, 27-31, als eenheidsbebouwing opgetrokken volgens kadaster in 1907-1909 door Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. De eenheidsbebouwing veruitwendigt zich architecturaal onder meer door de typerende puntgevels, het repeterend spiegelbeeldschema en het veelkleurig materiaalgebruik van geglazuurde bakstenen als gevelbekleding.

Voorts ook enkele modernistische panden in straatgedeelte tussen Koninginnelaan en Maria-Theresiastraat.
Nummers 1, 2, 16, 66: verbouwde panden, oorspronkelijk deel uitmakend van samenstellen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1896/28, 1901/22, 1904/30, 1905/17, 1906/31, 1907/40, 1908/37, 1909/35, 1933/1, 1934/3, 1949/1, 1954/1, 1957/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 174, 805, 1067, 1113, 1214, 1300, 1470, 1514, 1579, 1585, 1716, 5622, 5638.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 165.
  • VAN CAILLIE A., Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1985, nr. 32.